Sieraden ABC

Het sieraden-ABC van Flamenco Sieraden

Hartelijk welkom op de pagina van het Sieraden-ABC van Flamenco Sieraden. Op deze pagina vindt u veel informatie over sieraden, edelstenen en termen uit het sieradenvak. Het Sieraden-ABC is nog lang niet compleet, maar de sieradenliefhebbers kunnen al veel info vinden over edele metalen, edelstenen, juwelen, parels, het reinigen van sieraden, versieringstechnieken en nog veel meer! Omdat het leuk is te weten wat u nu eigenlijk gekocht heeft. Want wat is nu eigenlijk de samenstelling van zilver of goud en hoe blijft mijn sieraad mooi?

Alliancering
Alliancering – Ring van gelijke breedte die geheel met stenen is bezet.

Amazoniet – Amazoniet is een “heilige” steen die groen is door haar kopergehalte. De kaliveldspaat wordt onder andere gevonden in Madagascar, Colorado en de Oeral.

Amethyst
Amethyst – Paars/lilakleurige edelsteen. Amethyst zou een geluksbrengende steen zijn die dronkenschap voorkomt. Hij wordt bijvoorbeeld gevonden in Brazilie en Madagascar.
Bekijk hier sieraden met amethyst.

Armband
Armband – Bandvormig sieraad met als doel de pols te versieren. Er zijn vele modellen, met of zonder edelstenen, met schakels, massief of hol. Voorbeelden van armbanden zijn onder andere slavenarmbanden, klemarmbanden, schakelarmbanden, edelsteen armbanden of closed for ever armbanden.
Bekijk hier alle armbanden.

Barnsteen
Barnsteen – Barnsteen of amber is de verharde, fossiele hars van de dennenboom. Het wordt als siersteen gebruikt. Er zijn meerdere kleuren barnsteen. Geel en cognac zijn de meest voorkomende kleuren.
Bekijk de sieraden met barnsteen.

Bloedkoraal
Bloedkoraal – Koralen vormen riffen met daarop vertakkingen. Deze vertakkingen worden gebruikt voor het maken van edelsteenmateriaal. Het meest geliefd is de rode edelkoraal: bloedkoraal, die een kleur heeft van bloedrood tot lichtrose. Het wordt voornamelijk gebruikt in halssieraden en armbanden.

Bruidssieraden
Bruidssieraden – Sieraden die door de bruid gedragen worden op de trouwdag. De sieraden kunnen hoofd, hals, pols en vingers tooien. Veel bruiden dragen parels omdat ze een gelukkig huwelijk zouden voorspellen. Speciale sieraadwensen voor de trouwdag kunnen door Flamenco voor u vervaardigd worden.
Vind hier onze parelsieraden.

Cabouchon
Dit is een bolvormige slijpvorm, vlak van onderen bij edelstenen.

Chatonzetting
Bij een chatonzetting zit de edelsteen op slechts enkele plaatsen vast met zogenaamde “pootjes”.

Citrien
Citrien past bij het sterrenbeeld Tweelingen. Het is een gele kwarts die een zonnig gemoed geeft.
Bekijk hier sieraden met citrien.

Collier
Collier – Het Franse woord voor halssieraad. Halssieraden zijn er in vele soorten. Van strakke en sierlijke designs tot kettingen voor een hanger. Lengte-kettingen zijn er in vele schakelsoorten. Voorbeelden zijn gourmet-kettingen, anker-kettingen, jasseron-kettingen, venetiaanse kettingen, koningskettingen, balletjes-kettingen en vossenstaart-kettingen.
Hier kunt u colliers bekijken.

Creolen
Creolen – Dit zijn oorringen. Ze zijn verkrijgbaar in vele maten en soorten en werden vaak gedragen door zigeuners. Tot in de huidige tijd blijven oorringen enorm populair onder vrouwen maar ook onder mannen! Versier uzelf met oorringen of geef ze cadeau aan uw geliefde!
Bekijk alle creolen oorringen.

Design
Design – Ontwerpkunst, vormgeving.
Vind hier Design Sieraden van de edelsmid.

Diamant
Diamant – Diamant heeft zijn naam gekregen wegens zijn hardheid (de onbedwingbare). Het heeft een sterke glans en is in het algemeen ongevoelig voor chemicalien. Diamant is de Koning der Edelstenen.

Edele metalen
Edele metalen – Metalen, die zich niet of heel moeilijk met zuurstof van de lucht verbinden te weten zilver, goud en platina.

Edelstenen
Edelstenen – De eerste edelstenen die gevonden werden waren amethyst, lapis lazuli, turkoois, bergkristal, barnsteen, jade, smaragd, parels en koralen. Voor de rijken waren de edelstenen betaalbaar en waren tegelijkertijd een statussymbool. Natuurlijk pronkt men tegenwoordig ook met gouden en zilveren sieraden met edelstenen. Het sieraad dient vandaag de dag voor de eigen vreugde doordat het de schoonheid verhoogt. Vroeger dienden edelstenen ook als amulet of talisman. Ze gaven bescherming tegen boze geesten. Edelstenen zijn bijzondere mineralen waarbij de kleur, de glans, het vuur (de verstrooiing van het licht in regenboogkleuren) ervoor zorgen dat ze als edelsteen gebruikt kunnen worden. Ook de hardheid en de zeldzaamheid zijn belangrijke factoren.
Tips voor sieraden met edelstenen
a. alle stenen zijn gevoelig voor plotselinge temperatuursverschillen.
b. gebruik geen chemische middelen, bijvoorbeeld middelen met ammoniak dat in veel huishoudmiddelen voorkomt.
c. vermijd schurende middelen, zuren en scherpe schoonmaakmiddelen.
d. De meeste edelstenen kan men in een warm zeepsopje (opaal en parels alleen met water!) schoonmaken.
Alle sieraden met edelstenen bekijken.

Eerste gehalte zilver
Eerste gehalte zilver – Dit is bewerkbaar zilver met 925 delen zilver op 1000. Fijnzilver is te zacht om te bewerken.
Lees over het edele metaal zilver.

Emailleren
Emailleren – Dit is een versieringstechniek voor gebruik in sieraden waarbij gesmolten glas op een metalen ondergrond wordt gebrand.

Enkelbandjes
Een enkel sieraad. Een enkelbandje zilver of een enkel kettinkje gemaakt van zilver, goud of met edelstenen: een voetkettinkje of enkelsierraad versiert en verfraait elke enkel! U loopt vast warm voor de enkelbandjes van Flamenco Sieraden.
Onze enkelbandjes vindt u hier.

Essayeren
Bij het Waarborg kantoor worden sieraden onderzocht op het gehalte edel metaal in de legering van het desbetreffende sieraad. De sieraden krijgen een waarborgstempel dat het gehalte van het edel metaal weergeeft.

Filigrain
Filigrain – zeer fijn goud- of zilverdraadwerk. Afgeleid van het Latijn.

Gerhodineerd zilver
Gerhodineerd zilver – Gerhodineerd sterling zilver betekenis: zilver met een rhodiumlaagje waardoor het zilver beter bestand is tegen verkleuren en krassen.
Alle sieraden van gerhodineerd zilver.

Gieten
Vloeibaar metaal in een vorm gieten. Dit kan handmatig en 1-malig maar ook met veel gelijke modellen tegelijk d.m.v. slingergieten. Hierbij wordt er van 1 model een afdruk gemaakt in een rubbermatrijs. Deze vorm wordt daarna een aantal keren met was gevuld. De wassen modellen worden opgeboomd en in gips ingebed. Als het gips hard is wordt de was uitgebrand en zit er als het ware een lege boom in het gips. Vervolgens wordt vloeibaar metaal in de boom geslingerd. Een metalen boom met modellen blijft over. De modellen kunnen afgewerkt worden.

Goud
Goud is een edel metaal en diende in de Oudheid al om de mens te versieren en om de mens een bepaalde status te geven. 24 krt. is puur goud. Men kent bijvoorbeeld 14 krt. goud, 585 delen op 1000. Er zijn verschillende legeringen bijvoorbeeld geelgoud, witgoud en rosegoud. Goud is duurzaam en roest niet. Goud blijft mooi. Goud is eeuwig. Goud kunt u net als zilver met wat afwasmiddel in water met een tandenborstel schoonmaken.

Goudsmid
Een goudsmid is iemand die sieraden maakt van edele metalen. Op de Vakschool Schoonhoven wordt opgeleid tot het vak goudsmid waarbij alle facetten van het goudsmidsvak geleerd worden met daarnaast andere vakken zoals graveren, emailleren, vaktekenen, tekenen, edelsteenkunde en nog veel meer. Dit is een 3-jarige opleiding met daarop volgend een stageperiode bij een juwelier of goudsmidsbedrijf. Flamenco Sieraden wordt gerund door de gediplomeerde goudsmid.

Granaat
Veelal donkerrode edelsteen (komt ook voor in allerlei andere kleuren) die in o.a. de landen Argentinie, Brazilie, Pakistan, Zuid- Afrika en Tanzania gevonden wordt. De steen wordt in meerdere slijpvormen geslepen. Een granaat schenkt kracht, moed en energie.
Bekijk sieraden met granaat.

Graveren
Graveren – het met behulp van stekers versieringen aanbrengen op voorwerpen.

Hanger
Hangers zijn er in vele creaties in allerlei maten met of zonder edelstenen, zoetwaterparels en versieringen. Hoe u ze ook wilt noemen: “zilveren hangers modern”, “moderne zilveren hangers”, “strakke hangers” of “zilveren hangers dames”; u vindt ze onder andere in de groepen Design Hangers Zilver en Hangers Zilver. Vaak vindt u bij Flamenco hangers met ketting, van  grote tot minimalistische hangers.
Alle hangers vindt u hier.

Hematiet
Hematiet – Zwarte, zwartgrijze of bruinrode edelsteen. Hematiet is een staalblauw ijzererts. Gepolijst heeft hematiet een prachtige zwarte metaalglans. Tegenwoordig wordt hematiet gebruikt in ringen en voor halssieraden.
De sieraden met hematiet zijn hier te vinden.

Karaat
Karaat – Gewichtseenheid bij duurdere steensoorten ( 1-vijfde deel van een gram) maar ook de gehalte eenheid van goud: 24 karaat is zuiver goud – 14 karaat: 14 delen op de 24 zijn zuiver goud.

Ketting
Ketting – De volksmond voor halssieraad: een ketting is een reeks van aan elkaar geschakelde schakels, ringen.
Alle kettingen bekijken.

Lapis lazuli
Lapis Lazuli – Ook wel “blauwe steen”. Deze edelsteen werd al als siersteen gebruikt in de prehistorie. In kastelen vindt men wandbekledingen van lapis. Een goede kwaliteit heeft een gelijkmatige kleur, vaak is de steen ook vlekkerig.
De sieraden met lapis lazuli kunt u hier bewonderen.

Legering
Legering – Legeringen worden verkregen door het samensmelten van verschillende metalen waarna het mengsel in een vorm stolt.

Malachiet
Malachiet – Malachiet is een groene edelsteen met strepen in verschillende groentinten. Het wordt onder andere gevonden in de V.S. en Australie.
Vind hier enkele sieraden met malachiet.

Onyx
Onyx – Dit is de naam voor eenkleurige chalcedoon (zwarte onyx) en valt onder de kwartsgroep.
Bestel hier uw sieraden met onyx.

Parels
Parels – Er zijn verschillende soorten parels zoals:
a. zoetwaterparels – Deze parels ontstaan in een parelmossel en worden in meren gekweekt. Meestal zijn ze barokvormig.
b. Cultive-parels – Dit zijn zoutwaterparels. Deze parels worden gekweekt in oesters.
c. Schelpparels en steenparels betaan uit een bolletje parelmoer met een bepaald mengsel wat uit de schubben van de vis gehaald is.

Men onderscheidt verschillende soorten parels zoals bijvoorbeeld schaalparels, losse parels, barok parels en bouton parels. De kleur van parels kan varieren van wit, roomkleurig, bruin- of geelachtig. De glans van parels is karakteristiek: de zilverachtige glans, ook wel orient van de parels genoemd wordt veroorzaakt door terugkaatsing van het licht van de oppervlakte in combinatie met het gebroken en teruggekaatste licht van er onder liggende lagen.
Parelsieraden koopt u hier online.

Peridoot
Peridoot is een edelsteen die wordt gevonden in China, Birma en de VS. Peridoot wordt gevormd in vulkanen en heeft een groene kleur (limoengroen).
Sieraden met peridoot: bekijk ze hier!.

Reiniging gouden en zilveren sieraden, edelstenen, parels
Reinigen sieraden:
-Zilver en goud kunt u reinigen met een oude tandenborstel met een sopje eventueel met een heel klein beetje ammoniak.
-Zilver en goud met edelstenen: Reinigen met een sopje: beslist geen ammoniak of andere chemicalien (Opaal alleen met water!).
-Zilver en goud met parels: Parels kunt u met wat water reinigen en een zeemleren doek. Het parelsnoer doet u pas om nadat u make-up en/of haarlak heeft aangebracht. Parels mogen niet in aanraking komen met alkohol, azijn en zuren.

Rhodium
Rhodium is een zilverwit metaal. In de galvanotechniek wordt het gebruikt om zilveren voorwerpen tegen aanslag te beschermen. Het rhodiumlaagje heeft een zeer geringe dikte en voorkomt het verkleuren door huidafscheidingen.

Rozekwarts
Rozekwarts is de roze steen van Venus en staat onder andere voor zachtheid en schoonheid.
Bekijk hier enkele sieraden met rozekwarts.

Ring
Ring – Een sieraad wat om een vinger wordt gedragen. Trouwringen, verlovingsringen, aanschuifringen, fantasieringen en meer: vele ringen versieren de vingers. Flamenco Sieraden biedt u een schitterende collectie moderne en aparte zilveren ringen met of zonder granaat of met gouden bolletjes en een serie prachtige handgemaakte zilveren Amigas en Amigos aanschuifringen versierd met citrien of met zirkonia, bloedkoraal, hematiet, parels, turkoois, onyx, lapis lazuli, amethyst of zoetwaterparels. Originele en aparte handgemaakte zilveren kunststukjes en creaties ontworpen en vervaardigd in eigen atelier voor een bijzondere uitstraling! Naast de exclusieve handgemaakte ringen kunt u mooie moderne zilveren ringen online bestellen uit de trendy sieraden collectie, van brede zilveren ringen tot een kleine of grote zilveren ring voor dames of heren.
Ringen voor een complete outfit bestelt u hier.

Scheen
Scheen – Dit is de band van de ring.

Sieraad
Sieraad – Een voorwerp waarmee men zich tooit. Sieraden die een leven lang mee gaan zijn gemaakt van edele metalen zoals zilver, goud of platina.

Solderen
Solderen – Met soldeer metalen met elkaar verbinden. Soldeer is ook een metaal met uiteraard een lager smeltpunt dan het te solderen metaal.

Smeden
Het vervormen van metaal door middel van hameren.

Trouwringen
Trouwringen – Ringen die het symbool zijn voor de onverbreekbaarheid van het huwelijk.

Turkoois
Turkoois – De naam betekent Turkse steen omdat de handelsweg in het verleden over Turkije liep. Door huidtranspiratie of cosmetica kan de steen verkleuren. De kleur is hemelsblauw, blauwgroen of appelgroen meestal met donkere vlekken.
Alle sieraden met turkoois bekijken.

Vitriool
Een oplossing van zwavelzuur en water. Nadat er is gesoldeerd worden sieraden schoongemaakt door ze af te koken in deze oplossing. Dit om vloeimiddel en oxide te verwijderen.

Waarborg
Waarborg – De Nederlandse Waarborg toetst edele metalen op hun gehalte. Als het juiste gehalte is geconstateerd, wordt het sieraad voorzien van het keurteken. Voor zilver is een keurteken op sieraden verplicht vanaf 8 gram en voor goud vanaf 1 gram.
Lees hier over de Nederlandse Waarborg.

Zegelring
De zegelring is een gemonteerde, gegoten, gesmeden of geperste ring, meestal voorzien van een steen waarin een wapen of monogram is gesneden.

Zetting
Zetting – Dit is bijvoorbeeld een kastje of chaton waarin edelstenen worden gezet. Er betaan vele soorten zettingen zoals bijvoorbeeld de gladomzetting, de spanningzetting, de klauwzetting en de draad- en greinzetting.

Zilver
In deze webwinkel is een gevarieerde collectie zilveren sieraden te zien. Google op “sieraden van zilver”, “sieraden zilver” of “zilveren sieraden”, en u zult ons vast ergens tegenkomen! Op www.flamencosieraden.nl worden online uitsluitend sieraden van echt zilver verkocht van 1e gehalte zilver sterling 925. De zilveren sieraden van Flamenco zijn zeer geschikt voor speciale gelegenheden maar alle varianten van onze zilveren sieraden zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik! Geniet intens van de ervaring om onze handgemaakte design sieraden te dragen! Kijk naar de glinsterende blikvangers met een heldere en lichte uitstraling die uw dag glans geven! Combineer ze oneindig met uw kleding en andere accessoires. De zilveren sieraden worden geleverd in cadeauverpakking, thuis of op het werk, door de brievenbus of deze worden bezorgd door de pakketbezorger van PostNL. Het feest voor alle sieradenliefhebbers begint hier in het eldorado van zilveren sieraden!
Al het beste van onze zilveren sieraden vindt u hier.

Zirkonia
Zirkonia is de beste imitatie van briljant geslepen diamant.