Het edele metaal zilver

Zilver.
Zilver behoort tot de edele metalen evenals goud en platina. Zilver is duurzaam en roest niet. Zilver blijft mooi. Zilver heeft een grote rek- en pletbaarheid. Men spreekt van fijnzilver als we met het zuivere metaal te maken hebben. Zilver heeft in zuivere toestand een warm witte kleur. Het heeft een smeltpunt van 960.5 graden en het is de beste geleider in electriciteit. Het scheikundig symbool voor zilver is Ag. Door polijsten krijgt zilver een prachtige diepzwarte glans doordat zilver het licht terugkaatst. Fijnzilver is te zacht om te bewerken. Het wordt daarom vermengd met ander metaal. Zilveren sieraden worden dus gemaakt van een zilverlegering.

Legeringen zilver.
1e gehalte zilver (sterling 925).
De sieraden op deze site zijn van 1e gehalte zilver, d.w.z. 925 delen zilver op 1000: op elke 1000 delen legering komen 925 delen zilver voor en 75 delen electrolytkoper (langs chemische weg gezuiverd koper) – de hoogste kwaliteit. Het heeft een pletbaarheid van 42%. Door vervormen wordt zilver hard, deze hardheid kan weggenomen worden d.m.v. uitgloeien.
Er bestaat ook 2e gehalte zilver (835). Op elke 1000 delen komen 835 delen zilver voor.

Geschiedenis zilver.
Zilver behoort tot de oudst bekende metalen, het werd op verschillende plaatsen van de aarde gevonden. Het werd als eerste gevonden in de zilvermijnen in Spanje. In de Oudheid werden met primitieve werktuigen zilveren gebruiksvoorwerpen en sieraden gemaakt en zilver was ooit betaalmiddel. Amerika, Canada en Mexico zijn de voornaamste zilverproducerende landen.

Bewerken van zilver
Zilver is soepel en is goed te vervormen als het geregeld uitgegloeid wordt. Zilver leent zich goed voor alle professionele technieken in de edelsmeedkunst. De verschillende zilveren delen die samen het sieraad vormen kunnen aan elkaar gesoldeerd worden met zilversoldeer. Zoals men vaak verwart maakt een goudsmid ‘sieraden’, zilveren sieraden, gouden sieraden en sieraden van andere metalen; een zilversmid maakt het grotere zilverwerk, zoals zilveren schalen, zilver servies en andere gebruiksvoorwerpen.

Gerhodineerd zilver.
Dit is zilver met een rhodiumlaagje waardoor het zilver beter bestand is tegen verkleuren en krassen. Gerhodineerd zilver heeft een witgouden glans en is donkerder dan het mooie witte onbehandelde zilver.

Zilverprijs.
De prijs van zilver is het laatste jaar enorm gestegen. Men noemt zilver nu het goud van de toekomst. Investeren in zilver zal bij blijvende stijging van de zilverprijs interessant zijn omdat uw sieraden meer waard worden.

Zilver schoonmaken.
Zilver kan zwart worden door zwavelverbindingen. Men merkt dit bijvoorbeeld bij zilveren eierlepeltjes. De lepeltjes worden snel zwart omdat eieren zwavelverbindingen bevatten. Daarom moet zilver gepoetst worden. Zilveren sieraden worden weer mooi als u ze met een zachte tandenborstel in een sopje van water met afwasmiddel en een heel klein beetje ammoniak opborstelt (Let op: geen ammoniak gebruiken bij zilveren sieraden met edelstenen).

Zilver cadeau.
Zilveren sieraden voor uzelf of voor een ander zijn een cadeau van blijvende waarde.

Bekijk onze zilveren sieraden 925
Bekijk alle handgemaakte design sieraden zilver